22.06.2010 23:39

Ovocný chlebíček

SUROVINY (na 40 kousků koláče)

250 g sušených jablečných kroužků, 100 g  sušených fíků, 100 g lískových oříšků, 70 g rozinek, 30 g kandované pomerančové kůry, 20 g kandované citrónové kůry, 1 lžička skořice, muškát, 40 g mandlových lupínků, 50 ml rumu, 40 g droždí, 1 lžíce hnědého cukru, 2 lžičky měkkého másla.

POSTUP

Doba přípravy: asi 30 min.

Doba kynutí: asi 2 hod.

Doba pečení: asi 1 hod.

  1. Jablečné kroužky nakrájíme na kousky a se 400 ml vody svaříme. Necháme je 15 min stát, přes síto slijeme a tekutinu, v níž se vařily, zachytíme.
  2. Fíky nakrájíme na tenké plátky. Lískové oříšky jemně nasekáme. Uvařené kousky jablek, plátky fíků, rozinky, kandovanou pomerančovou kůru, kandovanou citrónovou kůru, skořici, muškát a mandlové lupínky smícháme a 15 min. necháme rozležet.
  3. Droždí jemně rozdrobíme a smícháme s hnědým cukrem. Rum smícháme s 50 ml tekutiny, v níž se vařila jablka (pokud je to nutné, doplníme vodou na 100 ml).
  4. Mouku, rozpuštěné droždí, ovocnou směs a tekutinu, v níž se vařila jablka, uhněteme asi za 10 min. do měkkého, vláčného těsta. Těsto přikryjeme a necháme 1 hod. kynout.
  5. Hranatou formu na pečení vymažeme 2 lžičkami másla. Těsto ještě jednou dobře prohněteme a dáme do formy. Necháme ještě jednou 1 hod. kynout.
  6. Troubu předehřejeme na 190 C (horkovzdušnou na 170 C), ovocný chlebíček 1 hod. pečeme, pak ho vyklopíme z formy a necháme vychladnout na koláčové mřížce.

Výživná hodnota na porci:

80 kcal/335 kJ · 1 g bílkovin · 2 g tuku · 13 g sacharidu

—————

Zpět


Kontakt

Centrum Vitality Na Dlani

Jiří a Věra Gavarovi
IČ: 87583496

Pražákova 217/5
Ostrava-Mariánské Hory
709 00


(+420) 724 853 626